Här har vi sammanställt information som kan förhoppningsvis underlätta ditt val vid köp av inlines.
Generellt
- Utgå från vad du själv tycker är roligt och hur du tror att du kommer använda dina nya rullskridskor/inlines framöver
- Har du ett par idag? Är de bekväma så räcker det kanske med att köpa nya hjul och kullager, istället för att riskera att köpa ett par nya som inte känns lika bra
- Inlines bör sitta stabilt på foten, så pass att du kan åka med dem utan att snöra dem, men de ska givetvis inte heller sitta för hårt.
- För att undvika att du får ont i foten ska du vara noga med snörningen och se till att den är jämnt spänd hela vägen, istället för att bara dra åt hårt högst upp
Hjul
Hjulstorleken varierar beroende på ändamålet, precis som på en cykel.
- Små hjul innebär att du kan svänga snabbt, det är lättare att ta fart och det är lättare att utföra tricks, men det är jobbigare att åka längre sträckor och grus/ojämnheter märks mer.
- Stora hjul innebär att du behåller farten bättre när du väl fått upp den, det är lättare att åka fort längre sträckor men det är mindre stabilt och svårare att ta fart (betydligt tyngre i uppförsbackar).
- Vissa modeller är så kallat Hi-Lo, dvs har olika storlek på hjulen på samma skena (t.ex. tre stora och ett litet), vilket är tänkt ska göra den lägre och kortare, och därmed lite lättare att ta fart och svänga. Tänk dock på att det oftast blir dyrare att byta hjul, eftersom du då måste köpa 6 + 2 istället för ett 8-pack.
- Efterhand som din nivå stiger vill du antagligen ha större hjul, det kan därför vara värt att kontrollera om det går att sätta på större hjul än de som sitter på från början
Vill du läsa mer om hjul till inlines har vi en guide speciellt om det.
Är du nybörjare så bry dig inte om vad det är för kullager, det kommer gå bra att åka på oavsett vilka inlines du köper.
Olika typer av rullskridskor
Vi tar upp flera typer av inlines/rullskridskor: Fitness, Låg fitness, Semi speed, Speed, Custom, samt Quads, Freestyle och Aggressive. De sistnämnda är speciella, i övrigt kan man se det som att Fitness är för nybörjaren och att nivån sedan stiger efterhand, upp till Custom för eliten.
Fitness inlines
Det är här de flesta börjar. Fitnesskor är gjorda för nybörjare som åker kortare sträckor och med fokus på att vara bekväma. Här finns mycket stoppning vilket ger bra komfort, men det absorberar samtidigt en stor del av kraften du försöker få ner mot marken, vilket gör det ineffektivt att åka jämfört med mer avancerade modeller.
Har du planer på att åka mycket eller funderar på något i den högre prisklassen så bör du antagligen satsa på en låg fitnessko redan från början.
Det finns barnskor med justerbara storlekar så att skon kan följa med i storlek efterhand som barnet växer. Barnskor i prislappen <500 kr ger sällan någon särskilt rolig upplevelse.
Prova fitness inlines innan du köper dem: Malmö City Skaters samarbetar med Team Sportia Emporia i Malmö och Rollerblade, Hos Malmö City Skaters kan du prova Rollerblade Macroblade 90 så du är säker på du väljer rätt storlek. Modellen finns i affär i Team Sportia på Emporia.
Hjulstorlek: 74 – 90 mm
Prisklass: 500 – 2 000 kr
Exempel på märken: K2, Rollerblade, Powerslide, Fila, SOC, m.m.
Låga fitness inlines
En låg fitness sko är i praktiken en fitness, men med lite lägre stöd, vilket gör att du tappar lite mindre kraft och har lättare att hålla rätt position, den är dock i princip lika stabil som en vanlig fitness. Generellt är de avsedda för lite längre sträckor än vanliga fitness och man kan därför tänka sig att de bör vara av högre kvalité.
Hjulstorlek: 90 – 110 mm
Prisklass: ca 2 000 – 3 000 kr
Exempel på märken: K2, Rollerblade, Powerslide, Fila, m.m.
Semi-speed
Semi-speed är en kompromiss mellan en låg fitness sko och en riktig speedvariant, både vad gäller komfort och stöd. Till skillnad från en speedsko har den viss stoppning, vilket bör innebära mindre ont i fötterna. Den är betydligt lägre än en låg fitnessko, men har fortfarande stöd över ankeln, till skillnad från en ren speed.
Det kan vara lättare att gå från en fitnessko till semi-speed istället för att gå direkt till speed, men om du räknar med att åka mycket så bör du vara förberedd på att du antagligen tröttnar på semi-speed ganska fort, och då hellre vill ha speed…
Hitta Semi-Speed inlines i Malmö: Malmö City Skaters Samarbetar med Team Sportia Emporia som har en enkel ingångsmodell från Powerslide i affären.
Hjulstorlek: 100 – 110 mm
Prisklass: ca 2 500 – 3 500 kr
Exempel på märken: Bont, Rollerblade, Powerslide, Tempish, m.m.
Speed skates
Speed skates är gjorda för en sak, och det är hastighet. De saknar generellt broms (det finns andra, bättre, sätt att bromsa) och kan vara obekväma om man inte har en sko som passar foten bra.
Oftast består speedmodellerna av ett värmebehandlingsbart hölje, som man individuellt formar efter sina fötter. Tillvägagångssättet för formningen varierar lite beroende på tillverkare (bakning i ugn, vattenbad, osv), men man får räkna med att det är en relativt tidskrävande process att få till det så att det passar sina egna fötter. Förbered dig alltså på att det gör ont i början.
Speedskor ska sitta tight på foten för att ge bra stabilitet och kontroll. För att undvika skavsår använder många eZeefits speciella ankelstrumpa (finns att köpa i de flesta butiker med speedskor).
Det är stor skillnad mellan fitness/speed eftersom speed skates bara sitter på själva foten. Detta ställer betydligt högre krav på din styrka i fotlederna, vilket med fördel tränas upp med hjälp av en balanskudde (finns för 100 kr på Biltema och ca 200 kr i sportaffärerna).
Det kan även vara klokt att inte gå upp i hjulstorlek samtidigt som du byter upp dig till speed. Vi rekommenderar därför att du satsar på en skena som klarar 110 mm hjul, men att du använder 90 eller 100 mm hjul på den så att du får in rätt teknik innan du tar nästa steg. Vår f.d. landslagsåkare Lasse Wilms väntade själv två år mellan varje steg på hjul/skridskotyp för att försäkra sig om att nivån på den egna skridskotekniken skulle hänga med.
Hjulstorlek: 100 – 125 mm
Prisklass: ca 2 500 – 4 000 kr
Exempel på märken: Bont, Powerslide, Rollerblade, Luigino, m.m.
Custom (specialgjorda) skates
Finare än så här blir det inte, ett par specialgjorda skor bara för dig. Din fot gjuts av eller 3D-skannas och skon byggs därefter upp helt efter din egen fot, vilket ger en extremt nära passform som (i teorin) sitter perfekt på din fot. Teorin stämmer inte alltid i praktiken, men de flesta i klubben har mycket bra erfarenheter av custom skates.
Hjulstorlek: 100 – 125 mm
Prisklass: ca 7 000 kr – 12 000 kr
Exempel på märken: Sierra, Maple, Bont, Luigino, m.m.
Freestyle skates
Freestyle är en akrobatisk övning inom rullskridsko som handlar om skridskokontroll, koordination och tricks. Rullskridskorna är ofta gjorda i hårdplast för god stabilitet och styvhet, samtidigt som hjulen är lite mindre och bredare för att ge bättre stabilitet och bättre kontroll när man svänger.
Det finns olika discipliner inom freestyle där slalom är störst och mest utbredd. Andra discipliner är höjdhopp eller hopp över föremål som t ex bilar. Man kan också ”slidea” med freestyleskridsko, vilket är en form av kontrollerad och stilfull bromsning. Freeskate är mer en hastighetsgren där man tar sig genom staden på olika sätt, gärna med trick, hopp och slides.
Hjulen arrangeras olika i disciplinerna, men vanligast är två lite mindre hjul fram & bak på skridskon, vilket gör det enklare att manövrera.
Hjulstorlek: 60-80 mm
Prisklass: från ca 1 500 kr och uppåt
Exempel på märken: Seba, m.m.
Aggressive inlines
Aggressive är gjorda för att utföra tricks, gärna med hjälpmedel så som bänkar och rails. De är förstärkta för att klara av påfrestningar från höga hopp & landningar och har ofta plattare hjul för att ge ökad stabilitet, vilket även gör att de har en tendens att åka rakt fram istället för att svänga. Aggressive körs ofta med så kallad ”negativ rocker”, dvs större hjul fram/bak och mindre hjul i mitten, som ger stöd när man ”grindar”.
Hjulstorlek: 40-60 mm
Prisklass: från ca 1 500 kr och uppåt
Exempel på märken: K2, m.m.
Quads / side by side
Den kultförklarade gamla 80-talsdängan, numera framförallt känd från Roller Derby. Quads är mycket stabila i och med att hjulen sitter i par, bredvid varandra. Likt freestyle och aggressive är de mer lämpade för att utföra tricks än att åka några längre sträckor.
Hjulstorlek: 58 – 65 mm
Prisklass: från 500 kr och uppåt
Exempel på märken: Supreme, m.m.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.